Sól a dieta Dukana
Mówiąc o wyzwaniach, z jakimi musimy się liczyć stosując dietę Dukana zazwyczaj zwracamy uwagę przede wszystkim na to, że omawiany tu sposób odżywiania ogranicza nam dostęp do węglowodanów i tłuszczów. Nie można jednak zapominać o tym, że dieta proteinowa opracowana przez francuskiego lekarza jest skuteczna przede wszystkim wówczas, gdy ograniczamy ilość spożywanej przez nas soli, wskazane jest zatem zadanie sobie pytania o to, skąd wziął się taki pomysł, a w dalszej kolejności – co zyskamy stosując się do zaleceń doktora Dukana?
Podstawowym zarzutem, jaki można wysunąć w odniesieniu do produktów zbyt bogatych w sól jest ten, który mówi o tym, że przyczyniają się one do zatrzymywania wody w organizmie. Jeżeli pracujemy jako robotnicy na nasłonecznionej drodze nie ma w tym nic złego, sól przyczynia się bowiem do tego, że nie ryzykujemy odwodnienia się. Jeżeli jednak jesteśmy zwykłymi mieszkańcami polskiego miasta w czasie mroźnej zimy i planujemy zgubienie kilku kilogramów, sól nie będzie naszym sojusznikiem. Owszem, życie pozbawione soli jest ciężkie, a i nasz organizm domaga się pewnej jej ilości, musimy jednak pamiętać o tym, że mówimy o produkcie pojawiającym się w naturalny sposób w naszych posiłkach. Sól, którą dodajemy do posiłków jako przyprawę możemy zatem uznać za całkowicie zbyteczną.
Ostrożne obchodzenie się z solniczką jest zresztą wskazane z jeszcze jednego powodu. Zarówno nasze własne doświadczenia, jak i wyniki badań prowadzonych przez naukowców potwierdzają, że sól zwiększa apetyt i sprawia, że łatwiej jest nam zapomnieć o zaleceniach charakterystycznych dla diety Dukana. Unikanie soli początkowo nie będzie dla nas zadaniem prostym, gdy jednak przekonamy samych siebie o tym, że zgrabna sylwetka jest warta takiego poświęcenia, z pewnością dojdziemy do wniosku, że jesteśmy zdecydowanie mniej głodni niż miało to miejsce w pierwszym etapie stosowanej przez nas diety.
Pierre Dukan gorąco zachęca do odstawiania solniczki na najwyższą półkę tak, aby z wolna zapomnieć o jej istnieniu, zwraca jednak uwagę na to, że nie wszystkie grupy osób odchudzających się mogą zdecydować się na taki krok. O zachowanie daleko idącej rozsądności prosi się przede wszystkim pacjentów zmagających się z problemem bardzo niskiego ciśnienia, w ich przypadku bowiem niedobór soli może przyczynić się zwiększania filtracji krwi, zmniejszania jej objętości, a w dalszej kolejności również do spadku ciśnienia. Również ta grupa pacjentów może korzystać z dobrodziejstw diety białkowej, w tym konkretnym przypadku wskazane są jednak konsultacje z lekarzem prowadzącym, który będzie w stanie orzec, czy stan zdrowia chorego nie pogarsza się.
Baza artykułów:
Krótka historia diety Dukana
•
Dlaczego dieta Dukana jest skuteczna?
•
Zasady diety Dukana
•
Dieta Dukana dla nastolatki
•
Aktywności fizycznej podczas diety
•
Pierwsza faza diety protal
•
Przygotowania do fazy naprzemiennego rytmu
•
Dieta protal i faza naprzemienna
•
Tempo fazy naprzemiennej
•
Faza utrwalania uzyskanej wagi
•
Faza definitywnej stabilizacji wagi
•
Dlaczego właśnie dieta Dukana?
•
Pijmy wodę
•
Sól a dieta Dukana
•
Ryby i owoce morza w diecie Dukana
•
Nie tylko woda, czyli co pić w fazie ataku
•
Jak szybko chudnie się w czasie fazie ataku?